A koleszterin egy szteránvázas vegyület, amely minden emberi és állati sejtben megtalálható. Különösen sok koleszterint tartalmaz az epe, a mellékvese, az agy és a petefészek. A koleszterin fontos szerepet játszik az epesav képzésében, illetve néhány hormon alapanyaga. A koleszterint a szervezetben a vér szállítja.
Ha túl magas vagy túl alacsony a koleszterinszint mindig valamilyen betegségre utal. Alacsony koleszterinszintet okozhatja : éhezés, alultápláltság, sokk és az anémia. A magas koleszterinszint is különböző betegségekre utalhat pl. cukorbetegség, az epe- és vese különböző megbetegedései. Szervi elváltozás nélkül is kialakulhat a pl. örökletes tényezők hatására.
A népesség kb. 10-20%-át érinti a magas koleszterinszint. Ha a felesleges koleszterin nem bomlik le, felhalmozódik a vérben és lerakódik az érfalban. Hatására az erek beszűkülnek, elvesztik rugalmasságukat és csökken a véráramlás, de egyes erek teljesen el is záródhatnak. A probléma nagysága attól függ, hogy az erek mennyire szűkültek be és mely ereket érinti. Az agy és a nyaki erek szűkülete esetén agyi keringési zavar jön létre. Ha viszont a szív koszorú ereiben alakul ki szűkület, akkor szúró mellkasi fájdalom jelentkezik, ha viszont a koszorúér elzáródik, akkor az infarktushoz vezet.
A magas koleszterinszint nem okoz konkrét fizikai fájdalmat, vagy panaszt, ezért sokan nem veszik elég komolyan.
Az alábbi élelmiszerek tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a koleszterint : vaj, tejföl, tojássárgája, zsíros hús, belsőségek. Ajánlott viszont a tengeri halak ( lazac, hering, makréla ) fogyasztása, mert a bennük lévő zsírsavak lebontják a koleszterint.
A laborvizsgálatok során az HDL, LDL és összkolesterin lehet vizsgálni. A HDL, vagy „védő” koleszterin szerepe az, hogy az érfalakban lerakódott koleszterint visszaszállítsa a májba, ahol lebomlik. Az LDL koleszterin, a „rossz” koleszterin szerepe, hogy a májból a sejtekhez szállítsa a koleszterint, viszont, ha túl sok koleszterin szállítódik a sejtekhez és nem tudják felhasználni, akkor a felesleg az érfalban fog lerakódni és az erek meszesedéséhez vezet.
A HDL-koleszterin szintjét megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással lehet emelni. Ajánlott több B-3 vitamin ( niacin ) fogyasztani. Magas B-3 vitamin tartalmú élelmiszerek : borjúhús, csirkehús, mogyoró, lazac, makréla.
Az alábbi gyógynövények csökkentik a magas koleszterinszintre : tyúkhúr, galagonya ágvég, galagonyabogyó, csalán, zsúrló.
A leírtakon kívül a koleszterinszintet az alábbi ásványok segítségével is befolyásolhatjuk, melyek nem helyettesítik a koleszterincsökkentő gyógyszereket :
Aventurin : csökkenti a koleszterinszintet, egyensúlyban tartja a vérnyomást, megelőzi az érelmeszesedést.
Magnezit : gyorsítja a zsír anyagcserét, akadályozza az érelmeszesedést és a szívtáji szorító fájdalmat, hatékony megelőzője a szívbetegségeknek.